Dagelijks worden er in de wereld ruim 100 miljoen vaten ruwe olie (van 159 liter per vat) opgepompt. Drie landen in de wereld zijn daarbij dominant: de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en Rusland. Maar slechts één van die drie heeft het vermogen om de oliekraan op zeer korte termijn verder open te draaien of juist minder olie te produceren. En dat is Saudi-Arabië.

Saudi-Arabië beschikt over zeer grote, stabiele olievelden die flexibiliteit bieden in de productie. Het wordt daarom ook wel de ‘swing producer’ van de wereld genoemd, die op afroep meer of minder olie op de markt kan brengen.

In de onderstaande tabel is de dagelijkse olieproductie van respectievelijk de VS, Saudi-Arabië en Rusland te zien, plus de geschatte reservecapaciteit om op korte termijn meer olie op de markt te brengen.

Samen zijn de VS, Rusland en Saudi-Arabië goed voor een dagelijkse olieproductie van iets meer dan 30 miljoen vaten per dag, ofwel ruim 30 procent van het wereldtotaal.

Momenteel zitten de drie landen echter anders in de wedstrijd. Saudi-Arabië beperkt bewust zijn productie, om olieprijzen op relatief hoge niveaus te houden. De VS daarentegen laat olieproducenten op volle capaciteit produceren. En Rusland zit ook op een relatief hoog productieniveau.

Kijk je naar de geschatte reservecapaciteit, dan wordt die door energie-agentschap IEA voor Saudi-Arabië momenteel geschat op ruim 3 miljoen vaten per dag, waarmee de aanvoerder van de OPEC-landen indien gewenst kan opschalen naar 12 miljoen vaten per dag.

Momenteel produceren zowel de VS als Rusland op dagbasis meer olie dan Saudi-Arabië, maar naar schatting van het IEA en het Amerikaanse energie-agentschap EIA zitten Rusland en de VS beide vrij dicht tegen hun maximale productiecapaciteit aan.

Saudi-Arabië heeft als enige land ter wereld een reservecapaciteit van een paar miljoen vaten per dag en was van plan de maximale productiecapaciteit te laten groeien van 12 miljoen vaten per dag naar 13 miljoen vaten per dag in 2027. Echter, door die plannen is een streep gezet.

Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco heeft besloten om zijn plannen om de productiecapaciteit te vergroten op een laag pitje te zetten. Het bedrijf liet dinsdag weten daarvoor opdracht te hebben gekregen van de overheid.

Lees ook: Saudi-Arabië gooit strategie voor oliemarkt mogelijk helemaal om in 2024 door Amerikaanse producenten uit de markt te drukken met prijsoorlog, stelt energie-expert

Saudi-Arabië zou economie minder afhankelijk willen maken van olie

Door af te zien van de productievergroting kan Saudi-Arabië miljarden aan investeringen besparen. Dat geld zou kroonprins Mohammed bin Salman dan kunnen gebruiken voor zijn economische hervormingsplannen om het land minder afhankelijk te maken van inkomsten uit ruwe olie.

Zo is Saudi-Arabië veel aan het investeren in bijvoorbeeld infrastructuur, toerisme, duurzame energiebronnen, aardgas en chemicaliën. Een belangrijk speerpunt hierbij is de futuristische stad Neom.

Saudi Aramco zegt in maart met meer informatie over de kapitaalinvesteringen te komen bij de bekendmaking van de jaarcijfers.

Een bron bij Saudi Aramco verklaarde tegen persbureau Reuters dat het besluit niet te maken heeft met technische uitdagingen bij het vergroten van de capaciteit en dat het bedrijf klaar is om de uitbreidingsplannen te hervatten, als daarom wordt gevraagd.

Ook heeft de beslissing niet te maken met verandering van inzicht over de toekomstige olievraag, aldus de ingewijde. Toch gaat het om een significant besluit, omdat het plafond voor de maximale productiecapaciteit van ruwe olie in de wereld hiermee bepaald wordt door investeringen van andere landen dan de baas van OPEC.

LEES OOK: Automobilist lijdt fors nadeel doordat daling olieprijs traag wordt doorgegeven via benzine- en dieselprijzen: jaarlijks kost dat 2 tot 5 cent per getankte liter